Maarssen: 0346-557000 | Mijdrecht: 0297-230350 | Alphen: 0172-571437 | GESLOTEN - morgen open vanaf: 8:00 uur

Nieuws

Tips: Hoe werk een Start/Stop systeem in een auto?

Tips: Hoe werk een Start/Stop systeem in een auto? 21-03-2015

Sinds 2009 maakt Toyota steeds meer gebruik van een start en stop systeem in de motor. Wat is dit precies en waneer werkt dit wel en niet?

Wat is een start/stop systeem?
Een start/stop systeem schakelt de benzinemotor uit van je auto als je stil staat. Als je stilstaat is er immers geen vermogen nodig van de motor en daarmee niet nodig. Daarmee verbruik de motor geen brandstof en dat is weer gunstig voor het milieu.

Wanneer grijpt het systeem in?
Om te zien of het start/stop systeem in ingeschakeld is daar een symbool voor gemaakt wat te zien in op het dashboard. Er bestaat een internationaal symbool voor, namelijk de letter A met een pijl eromheen. Als deze wordt getoond op het dashboard is het in werking en is de motor uit.

De motor af laten slaan:
Een Toyota met een handgeschakelde versnellingsbak werkt als volgt: Zet de versnelling in de neutraal en laat de koppeling los. De motor slaat af en het lampje op het instrumentenpaneel gaat branden. Een Toyota met een automatische versnellingsbak werkt als volgt: Houd de rempedaal ingedrukt en de motor slaat af. Opmerking! Alle systemen in de auto blijven gewoon werken zoals radio, airco en dergelijk.

De motor weer laten starten:
De motor kunt u aanzetten door het koppelingspedaal weer in te trappen, voordat u de 1ste versnelling heeft ingeschakeld zal de motor al draaien en kunt u wegrijden. Bij de automaat versnellingsbak zal de motor direct aanslaan nadat de rempedaal is los gelaten.

Wanneer werk het start/stop systeem? Er zijn echter wel een aantal voorwaarden voordat het systeem zal inschakelen: - De motor moet warm zijn: Een koude start is niet gunstig voor de motor en het milieu. Ook wordt de verwarming in de auto in stand gehouden door de kachel die is aangesloten op de motor. Een warme motor is altijd beter, het systeem zal dan ook in ingrijpen als de motor koud is en aan het opwarmen is.

- De airco (niet) ingeschakeld: De airco wordt aangedreven door de brandstofmotor. Wanneer de brandstofmotor uit staat zal de airco niet kunnen koelen. Wanneer u de airco nodig heeft om te kunnen koelen zal de motor niet afslaan.

- Staat van de accu: De spanning van de accu moet optimaal zijn, is de spanning te laag zal de brandstofmotor niet afslaan. Als namelijk de spanning in de accu te laag is zal bijvoorbeeld kunnen zijn dat de auto de volgende keer niet wilt starten. Wanneer de accu weer voldoende is bijgeladen zal het start/stop systeem wel weer gaan werken.

- Snelheid niet boven de 10KM per uur. Wanneer de auto niet harder heeft gereden dan 10KM/h voordat deze weer stilstaat zal de motor niet afslaan. (Bijvoorbeeld kruipen in de file) Pas als de auto sneller heeft gereden zal het systeem in werking treden.

-Het start/stop systeem uitschakelen via de knop. Het is mogelijk om het start/stop systeem geheel uit te schakelen. Dit kan via een knop die in het dashboard zit of in de buurt van de handrem. Het start/stop systeem zal dan de gehele rit niet werken.

 

Meer weten? Kom gerust langs of neem contact met ons op. 

Categorie: Tips, Van Ekris nieuws
« terug naar het overzicht