Coronavirus Voor uw en onze veiligheid nemen wij verschillende maatregelen rondom onze dienstverlening Meer informatie

Maarssen: 0346-557000 | Mijdrecht: 0297-230350 | Alphen: 0172-571437 | OPEN (8:00 tot 18:00)

Historie

100 jaar een bijzondere geschiedenis

Gerrit van Ekris is geboren op 03-04-1886 te Abcoude. In zijn jonge jaren was hij al bezig met motoren, elektra en dynamo’s, kortom, het sleutelen zat al vroeg in zijn bloed. Het inbouwen van bootmotoren is aan zijn zinnen toegevoegd.

1930 verkocht Van Ekris de eerste trucks van GM

Op 14 april 1903 volgde hij de ambachtschool te Utrecht. Met als resultaat een getuigschrift met classificering uitmuntend, uitgegeven voor bankwerken en huissmeden. Een aantal jaren later heeft hij de stap genomen om in Breukelen, op 28-10-1912, een oude school te kopen en om daar zijn activiteiten te gaan ontplooien met het repareren van stationaire motoren, maar al gauw werden daar de eerste rijwielen, motorrijwielen en automobielen aangeboden ter reparatie.

Begin jaren aan de straatweg 100 in Breukelen ''Van Ekris B.V.''In 1930 is hij Chevrolet’s gaan verkopen. Zowel luxe wagens als kleine vrachtwagens die in die tijd voorzien werden van een aangepaste bak of opbouw, die ook door hem zelf vervaardigd werden.

Net voor de oorlog heeft hij voor het merk Opel gekozen om te gaan verhandelen. Naast deze activiteiten was er in de omgeving van Breukelen vraag naar landbouwwerktuigen en tractoren. Ook kwamen de twee zonen Jan en Cees in het bedrijf. Jan voor de verkoop en Cees in de werkplaats. Het merk Ferguson ging bij Van Ekris in de verkoop. Door al deze activiteiten ging hij naar drie man personeel. De eerste telefoon werd aangesloten, telefoonnummer 15. Er werden Breukelen straatweg contracten gesloten met olie leveranciers Beverol en de Shell. Het begon op een echt bedrijf te lijken!

Na de oorlog was het een strijd om te overleven. Hard werken en weinig verdienen was toen de regel. Gelukkig voor de familie Van Ekris woonden er in die tijd langs de Vecht ook een aardig aantal notabelen die allemaal een auto reden en die in die tijd meer onderhoud nodig hadden dan de auto’s van tegenwoordig.

Cees van Ekris voor de takelwagenWatersnoodramp 1953. Cees van Ekris is tijdens deze ramp naar Zeeland vertrokken om te helpen de tractoren van water te ontdoen, weer rijdbaar te krijgen en ze weer een nieuw kleurtje te geven. In datzelfde jaar kwam de werkgelegenheid in Breukelen op gang, te denken aan Sterovita (melkproducten), PeDe koffie malers, Interno Haarden, Hazemeijer transformators, Bronnewasser Stenen lantaarnpalen,Stone Vapor industrie wasmachines.

Verbouwing in Breukelen mega showroom 1962

Inmiddels is het 1962. Tijd voor een rigoureuze verbouwing (zie foto). Er werd een voor die tijd enorme werkplaats neergezet op dezelfde plaats, de Straatweg 100. Deze bestond uit een boog overkoepeling zonder tussen ondersteuning van 25 meter. Dat het in die tijd meer ging om reparatie werd hier wel duidelijk want aan een showroom werd niet gedacht. Showroom auto's konden wel opzij in de garage staan of voor aan de Straatweg in de z.g. toonzaal (2 auto’s).

De 2e generatie Cees en Jan van Ekris

Cees en Jan van Ekris BreukelenMet het in bedrijf nemen van het verbouwde pand, is de verantwoording overgenomen door de twee broers Jan en Cees van Ekris. Gerrit van Ekris bleef wel actief maar op de achtergrond in zijn overdrive. De man had genoeg gedaan.

Van Ekris ontpopte zich in de wijde omgeving als een zeer gewaardeerde Opel dealer. Van Amsterdam tot Utrecht en van Uithoorn tot Hilversum stonden de Opels van Van Ekris in de straten. Er ontplooide zich een enorme klantenkring.

Van Ekris moest eigenlijk al snel uitbreiden of naar een andere vestigingplaats. General Motors dacht toen al aan Maarssen. Na jaren gesprekken voeren tussen Van Ekris en GM kwam er plotseling een ommezwaai bij Van Ekris. Het plotselinge overlijden op 23-10-72 van Cees van Ekris resulteerde in een hele verandering in het bedrijf. Jan van Ekris ging niet verder met de familie van Cees van Ekris en GM was doordat een der comparanten was overleden in een keer van Van Ekris af en kon een investeerder zoeken die wel wilde investeren in een nieuw pand.
Noodgedwongen de overname door de 3e generatie

Gert van Ekris neem noodgedwongen het bedrijf over

Gert van Ekris die toen nog maar 20 jaar was moest direct van school af om de zaak in te gaan of de zaak moest verkocht worden. Dit waren de twee opties. Het verkopen was absoluut geen optie volgens Gert van Ekris. ''Daar heeft mijn vader niet voor gewerkt.'' Mevrouw van Ekris kocht de zaak van Jan van Ekris waarna Gert van Ekris de taak op zich nam om het autobedrijf op te bouwen. De eerste jaren verkocht van Ekris nog vele Opels maar dat werd met de komst van toenmalig Autoheer, de officiële dealer, steeds moeilijker.

Toyota van Ekris is een feitGert van Ekris kwam op het idee om Toyota dealer te worden. Er werd een afspraak bij de importeur Louwman & Parqui gemaakt en na enkele maanden in 1974 werd Van Ekris Toyota dealer. Door een goed zakelijk inzicht en hard werken heeft Gert er uiteindelijk voor gezorgd, samen met het minimum aan personeel dat Van Ekris weer uit het dal kroop. Na enkele jaren kwam er versterking van broer Harry en later kwam ook de jongste broer Ruud in het bedrijf werken.

In 1984 nam Gert van Ekris een autodealer in Mijdrecht over. Wederom een uitdaging om een failliet bedrijf op te bouwen. Ook dat verliep goed en al snel werd ook daar verbouwd.

Inmiddels werd Breukelen toch te klein en werd er in Maarssen 6000m2 grond gekocht. In 1998 werd er een compleet modern nieuw pand gebouwd van 2500m2. Een prachtig pand. Door de verkoop van Breukelen hadden wij een mooie start. ‘’Eerst vet op je rug’’ zei mijn vader altijd dan kun je ook tegenwind hebben.

De 4e generatie staat aan het roer

Van Ekris Toyota Het bedrijf doet het goed, de service is van hoge klasse zoals we dat al 100 jaar doen. Mijn vader vertelde me altijd hoe je klanten moest behandelen; ''Gewoon zoals je zelf behandeld wilt worden'' Inmiddels is de vierde generatie Van Ekris werkzaam in het bedrijf. Stefan de zoon van Gert en Ferry de zoon van Harry. Ook aan deze generatie geven wij onze kennis en ervaring over.

Toyota van Ekris Maarssen 2012In 2004 werd het oude pand in Mijdrecht verbouwd tot een 2 verdiepingen tellende showroom. In 2010 werd het bedrijf in Maarssen verbouwd om er nog eens 800m2 bij te krijgen. Tevens investeerden wij in een bandenhotel van wel 500m2. Inmiddels is er in 2015 in het bedrijf in Mijdrecht gesleuteld aan de huisstyle en werkplaats. Door een efficientere inrichting is het zowel voor de klant als personeel beter geworden.

Toyota van Ekris MijdrechtBekroning tot Hofleverancier

In 2012 werden wij na 100 jaar door onze toemalige koninging Beatrix officieel benoemd tot Hofleverancier en mochten wij het predicaat ‘Hofleverancier’ ontvangen. En dat is bijzonder, want in Nederland werd deze felbegeerde titel pas eenmaal eerder aan een autodealer verstrekt. Bedrijven die de titel willen verdienen, moeten een onberispelijke staat van dienst hebben en tenminste 100 jaar bestaan. In één jaar tijd zijn is zowel Van Ekris Maarssen B.V. als Van Ekris Mijdrecht B.V. binnenste buiten gekeerd door verschillende overheidinstanties. Reden voor Van Ekris, dat in 1912 begon, om het plakkaat ‘Hofleverancier’ met extra trots op de gevel te monteren.

Inmiddels zitten wij in 2014 en de groei is wederom te merken. 4e generatie is begonnen met het openen van het GlasGarage bedrijf in Mijdrecht.  Kortom we zitten niet stil en zijn continue bezig. Van Ekris uitreiking Hofleverancier 2012 Maarssen 

Overname Toyota dealer Alphen aan den Rijn 

Inmiddels is Van Ekris gegroeid en is er naast de Toyota dealer bedrijven in Maarssen en Mijdrecht begin 2019 Alphen aan den Rijn bij gekomen. Het Toyota dealer bedrijf in Alphen aan den Rijn (voorheen Oudshoorn) was net als Van Ekris een echt familie bedrijf door goed contact met de eigenaar is er besloten tot overnamen en voortzetting onder de vleugels van Van Ekris. Gelukkig voor de klanten is het gehele personeel meegegaan en zijn vertrouwde gezichten aanwezig. Meer weten over de overname klik hier. Wij heten iedereen hartelijk welkom bij Van Ekris. 

 

 

Op naar de volgende 100 jaar